January 31, 2013

31 JANUARY 2013

 
 
 
 
Selamat pagi semua, hari ini hari khamis, 31 Januari 2013, hari terakhir pada bulan Januari ini.  Mesti dalam bulan Januari ni korang dah banyak benda yang korang dah buat, capai target korang kan..? Sama juga seperti aku, iaitu dapat gaji, tu je..sebab tu adalah periuk nasi aku dan juga duet belanje family aku.  Aku kat sini bukan nak cerita yang bukan bukan, aku cuma meluahkan apa yang aku rasa selama aku bekerja di Bandar Metropolitan ini, Kuala Lumpur.  Selama 3 bulan aku bekerja di KL ni, dah macam2 ragam aku jumpa di pelosok KL ni, ada yang pelik, ada yang cantik, ada yang ntah pape ntah, ada yang nice look, ada yang wow! dan macam2 lagi lah.
 
Aku menyewa rumah sewa di area Bangsar, kalau korang leh jumpa kira bagus sangatlah tuh..:) ..kat situ aku menyewa dalam tempoh baru dua bulan rasanya.  Nampak sangat aku pelupa =,= ..so far so goodlah rumah tu, cuma kejiranan tu kiri kanan depan belakang banyak dengan warga asing, yelah kami yang menyewa ni semua perempuan, memang kena beware betol2 lah kan.  Tapi setakat ini Alhamdulilah, kami selamat, cuma ada satu malam tu , masa aku kuar dari lif, ada mamat drug ni ekori aku, macam mitak somthin' tapi aku buat tak tahu jelah, kan melayan, aku pulak kena bantai, aku taknak!..dia follow je aku sampailah depan rumah aku, aku tak berhenti tapi terus mengelilingi koridor area rumah aku tu sampai lah mamat tu give up and mula mghilangkan diri, Ya Allah, perasaan aku time tu aku tak tahu nak cakap macam mana, aku mampu dia, baca doa selawat berzikir dalam hati mitak dijauhkan perkara2 yang tak baik.  Aku bersyukur sangat2 time tu..
 
Setiap hari aku pergi kerja dengan menaiki bas, then LRT, then bas untuk sampai ke office aku walhal if aku naik kereta, tak sampai setengah jam pon aku nak sampai office aku tu, dan bila aku naik public transport, ianya mengambil masa hampir dua jam, sangat tak berbaloi malah penat.  Tapi apa aku boleh buat? aku hanya mampu redha sebab aku tak mampu nak beli kereta, apatah lagi sebuah motor, nak amik lesen pon amik masa yang lama, serious aku sangat tertekan bila dapat tahu member aku yang tak tahu bawak kereta pon dah ada lesen.  Aku dah lapan tahun bawak kereta merata aku pergi tapi sebab lesen aku stuck..apa pon tak boleh!


Bila dah berkeadaan macam ni, makin lama buat aku makin stress.  Stress bukan sebab apa, stress bas lambat, stress kna kejar bas, stress tertinggal somthing, stress berebut dengan passengers lain, yang paling menyampah stress dengan warga lelaki yang suka ambil kesempatan kat atas perempuan yang lemah seperti aku.  Serious nak je aku terajang semua lelaki yang suka buat macam tu, nak je aku buat surat cadangan kat Menteri supaya buat bas berasingan untuk lelaki satu bas dan juga satu bas untuk perempuan, ianya memudahkan dan tidak bercampur aduk.  Tapi kalau aku buat surat cadangan tu, macam ramai je yang tak setuju, sebab nanti takde adegan usha mengusha, ekeke..mcm sweet pulak, tapi sebab kepentingan kita sebagai wanita, kita perlu buat sesuatu.! macam ketua wanita lak aku ni, ikikiki..

Pada usia muda seperti aku , tambahan pula aku adalah anak sulung dalam keluarga aku, aku bertanggungjawab untuk memberi keperluan kpada abah, umi n adik2 aku.  Ketika di usia ini lah aku perlu bekerja keras untuk memberikan kesenangan dan keselesaan untuk family aku, hanya yang aku sayang.  Setiap aku duduk di kerusi office aku inilah aku asyik terfikir macam mana nak up lagi income aku, yang membolehkan aku bayar hutang aku yg berpuluh ribu, hutang family aku, yuran sekolah adik2 aku, dan senang cerita, ianya melibatkan duet.
aku nak buat saving??Ya Allah, memang gaji aku yang seciput tu pastu duduk di Bndar besar ni, memang aku langsung tak boleh buat saving, seriously.  Jika aku tak perlukan duet, family aku yang perlukan duet tu, duet tu mengalir seperti air je, tak prnah nak brhenti..
Dan apa yang aku perlu buat sekarang adalah macam mane aku nak generate income aku.  Aku kena cari alternatif lain , but at same time aku boleh bantu pada yang memerlukan, pada sesiapa yang ingin mencari penyelesaian diri dia.  Dan aku juga perlu ubah kehidupan keluarga aku, bukan berharap pada sesiapa, biarlah ianya usaha dari hasil titik peluh kita, so apa yang perlu aku buat sekarang ialah.......
  Aku harap dengan niat aku ini, Allah akan membuka jalan satu persatu untuk aku menjalankan kewajipan aku sebagai makhluknya dengan berkat dan di redhai.  Insyallah.. :)
 





 
 

3 comments:

cik shahrine shazwanie said...

amin dojes.. =) semoga segala dipermudahan yg esa.. inn shaa ALLAH #ss

Nur Kamalia said...

hey cantik!, heeheheee..amin, thanks ye, hope dpermudahkan semua:)

padieka raccolta said...

hai assalamualaikum..kami dr team PADIEKA RACCOLTA

PADIEKA merupakan online shop yg mnjual pelbagai jenis top,pants,beg,tudung yg menarik dan harga yg berpatutan. To dear customer yg berhampiran padieka taiping anda boleh makn smbil shopping tau sebab cafe kitaorang baru je beroperasi..


PADIEKA mempunyai 3 cawangan..
TAIPING,SHAH ALAM,KUANTAN.

To uolss yg masih belum kunjungi butik kami anda dialukan-alukan..TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MIN CINTAKAN LEYA CINTAKAN MIN

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers